vh_logo_white_left_side_of_vh_full_name_in_one_rnd
Vernacular Homes Ltd
Farm House Case Study Mobile Image

Listed Farmhouse Restoration In Kent

Restoration of a listed building in Kent

Call 01233 861177

or email us for more information

  • Project Type Icon

    Project Type

    Restoration of period property, barn conversion, replacement of small 1960s extension with sun room

  • Floor Area Icon

    Floor Area

    550 square metres

  • Design By Icon

    Design

    Vernacular Homes

  • Listed Building Status Icon

    Listed Status

    Grade II

This multi-phased project involved restoration of a Grade II listed house and conversion of an adjacent barn into a series of contemporary spaces which link to the existing house through a new sunroom.

Entering through the barn, the hall opens out into a lofty double height space, with natural light flooding from a roof lantern. Above this dining space is a galleried family room complete with glass balustrade.

The modern, airy dining space flows through a glazed doorway into a succession of light spaces. First, the kitchen, with access to the restored basement under the old farmhouse. The kitchen joinery is purpose-made and dominated by a central island with seating area.

From the kitchen, steps lead down beyond the converted barn and into the new sunroom and from here into the lower ground floor of the eighteenth-century house.

The sunroom is purpose made with a mixed slate and glass roof. Large openings lead to the garden beyond. Extensive restoration was carried out in the house with new windows and internal shutters constructed. Some walls were re-plastered using slaked lime plaster applied to timber lathes.

The period house contains a series of smaller rooms over three floors. The second floor was initially lacking in space, but through the introduction of dormer windows, the volume of the rooms was increased. Vernacular Homes were able to demonstrate to the local authority that the house originally had dormer windows as a justification for their reinstatement.

Taken as a whole, Court Lodge is an eclectic group of buildings with an array of different spaces, styles and materials. Despite what might otherwise have been a cacophony of architectural styles, the size, scale and quality of these spaces interconnect and complement each other. The quality of Vernacular Homes craftsmanship has been key in breathing new life into these buildings.

  • Construction Type Icon

    Construction

    Restoration of existing barn and house (mixed construction)

  • Fenestration

    Fenestration

    VH purpose-made with reinstated dormer windows

  • Joinery Icon

    Joinery

    VH purpose-made including shutters

  • Energy Icon

    Energy

    Oil-fired boiler powering the underfloor heating and radiators

This multi-phased project involved restoration of a Grade II listed house and conversion of an adjacent barn into a series of contemporary spaces which link to the existing house through a new sunroom.

Entering through the barn, the hall opens out into a lofty double height space, with natural light flooding from a roof lantern. Above this dining space is a galleried family room complete with glass balustrade.

The modern, airy dining space flows through a glazed doorway into a succession of light spaces. First, the kitchen, with access to the restored basement under the old farmhouse. The kitchen joinery is purpose-made and dominated by a central island with seating area.

From the kitchen, steps lead down beyond the converted barn and into the new sunroom and from here into the lower ground floor of the eighteenth-century house.

The sunroom is purpose made with a mixed slate and glass roof. Large openings lead to the garden beyond. Extensive restoration was carried out in the house with new windows and internal shutters constructed. Some walls were re-plastered using slaked lime plaster applied to timber lathes.

The period house contains a series of smaller rooms over three floors. The second floor was initially lacking in space, but through the introduction of dormer windows, the volume of the rooms was increased. Vernacular Homes were able to demonstrate to the local authority that the house originally had dormer windows as a justification for their reinstatement.

Taken as a whole, Court Lodge is an eclectic group of buildings with an array of different spaces, styles and materials. Despite what might otherwise have been a cacophony of architectural styles, the size, scale and quality of these spaces interconnect and complement each other. The quality of Vernacular Homes craftsmanship has been key in breathing new life into these buildings.

  • Project Type Icon

    Project Type

    Restoration of period property, barn conversion, replacement of small 1960s extension with sun room

  • Floor Area Icon

    Floor Area

    550 square metres

  • Design By Icon

    Design

    Vernacular Homes

  • Listed Building Status Icon

    Listed Status

    Grade II

  • Construction Type Icon

    Construction

    Restoration of existing barn and house (mixed construction)

  • Fenestration

    Fenestration

    VH purpose-made with reinstated dormer windows

  • Joinery Icon

    Joinery

    VH purpose-made including shutters

  • Energy Icon

    Energy

    Oil-fired boiler powering the underfloor heating and radiators

This multi-phased project involved restoration of a Grade II listed house and conversion of an adjacent barn into a series of contemporary spaces which link to the existing house through a new sunroom.

Entering through the barn, the hall opens out into a lofty double height space, with natural light flooding from a roof lantern. Above this dining space is a galleried family room complete with glass balustrade.

The modern, airy dining space flows through a glazed doorway into a succession of light spaces. First, the kitchen, with access to the restored basement under the old farmhouse. The kitchen joinery is purpose-made and dominated by a central island with seating area.

From the kitchen, steps lead down beyond the converted barn and into the new sunroom and from here into the lower ground floor of the eighteenth-century house.

The sunroom is purpose made with a mixed slate and glass roof. Large openings lead to the garden beyond. Extensive restoration was carried out in the house with new windows and internal shutters constructed. Some walls were re-plastered using slaked lime plaster applied to timber lathes.

The period house contains a series of smaller rooms over three floors. The second floor was initially lacking in space, but through the introduction of dormer windows, the volume of the rooms was increased. Vernacular Homes were able to demonstrate to the local authority that the house originally had dormer windows as a justification for their reinstatement.

Taken as a whole, Court Lodge is an eclectic group of buildings with an array of different spaces, styles and materials. Despite what might otherwise have been a cacophony of architectural styles, the size, scale and quality of these spaces interconnect and complement each other. The quality of Vernacular Homes craftsmanship has been key in breathing new life into these buildings.

  • Project Type Icon

    Project Type

    Restoration of period property, barn conversion, replacement of small 1960s extension with sun room

  • Floor Area Icon

    Floor Area

    550 square metres

  • Design By Icon

    Design

    Vernacular Homes

  • Listed Building Status Icon

    Listed Status

    Grade II

  • Construction Type Icon

    Construction

    Restoration of existing barn and house (mixed construction)

  • Fenestration

    Fenestration

    VH purpose-made with reinstated dormer windows

  • Joinery Icon

    Joinery

    VH purpose-made including shutters

  • Energy Icon

    Energy

    Oil-fired boiler powering the underfloor heating and radiators

Please contact us to discuss your design or build project

Please feel free to get in contact with us to discuss any aspect of your project. You can do this by emailing us or by calling Trevor Weeks, who is one of our directors on 01233 861177.

Our Location

Footer Map Image