Vernacular Homes - barn conversion - Home Farm - Linton Park Estate - Kent, Sussex, Surrey

Home Farm, Linton Park Estate


“Home Farm was originally a very unusual group of linked barns and buildings built around a central concrete courtyard, with a sloping floor. The previous design from the original architects for this conversion just didn’t flow well but Trevor and the team came up with lots of great suggestions.

“Although the building wasn’t listed, we wanted to retain its character. There was an awful lot of concrete flooring which we were keen to retain, as digging up and replacing would have incurred significant costs. This meant there were levelling issues as the floor was sloped due to its original use as a slurry. The Vernacular team was great at working around this; they managed to level the floor and include underfloor heating.

“There was an external overhang with beautiful oak beams which was tricky to work with and insulate but by being creative with the levels in the house, they managed to preserve this lovely feature. Turning what was essentially a barn and pig sties into a lovely six bed, ensuite home, while exposing as much of the original wood as possible was a challenge but one they dealt with beautifully.

“The discovery of bats was an issue before and during the build and once they had left the building, there was a stipulation that all the open apertures had to be closed again so that they didn’t get back in. Vernacular Homes worked around this by creating special removeable screens which they could take down in the mornings, do their work, then replace at night.

“Another challenge was that we had to install fire escapes in the bathroom, which involved creating steps to reach Velux windows. This could have been a fairly unattractive addition to the property, but the team managed to come up with a design that flowed really well.

“They also had to work through the Covid pandemic but always managed to keep the project ticking over.

“We had such a good rapport with them. They’d give me a list of suggestions for everything we discussed, which I’d then share with our chairman. I would sometimes come up with what I thought might be unviable ideas, but they never made me feel that way – they would always work with us. I had great fun picking all the finishes like light fittings, and I got some jazzy tiles for one of the bathrooms – they carried out those ideas beautifully. I was also very instrumental in the landscaping around the buildings and even with their grounds people; I never felt overlooked or as though my ideas were not valid.

“This was a stunning project with a slightly higher end finish than the other builds; I particularly love the galleried staircase that looks over the main living and kitchen areas.”

View Case Study
Back

Contact Us


For an informal conversation about your project please call us on 01233 861177 or E-mail us using the form. Your data is not used for marketing – only to contact you.